Skąd się biorą jaja z białą skorupką? Sprawdziliśmy

W opakowaniach z jajami można trafić na skorupki o różnym odcieniu. Malowanie pisanek najlepiej wychodzi na tych najjaśniejszych. Ale skąd właściwie biorą się białe skorupki?

W internecie krążą różne teorie. Jedna mówi, że znoszą je kury rasy kanadyjskiej, inna, że polskie, ale z białym upierzeniem, a jeszcze inna, że to kwestia genów. Eksperci Działu Hodowli i Oceny Drobiu z Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej w Warszawie potwierdzają tę ostatnią teorię. Chociaż jak się okazuje, w teorii związku barwy skorupy z barwą upierzenia też jest trochę prawdy.

Kolor skorupy uwarunkowany jest genetycznie. Przykładowo, kury nioski o białym upierzeniu, takie jak Leghorn, znoszą jaja o białej skorupie, a kury ras mięsnych znoszą jaja o barwie ciemnokremowej.

Jak tłumaczy Eugeniusz Wencek, kierownik Działu Hodowli i Oceny Drobiu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej w Warszawie, obecnie w Polsce w większości hoduje się kury nioski o brązowym upierzeniu, które powstały z krzyżowania czterorodowych komponentów rodzicielskich - samca pochodzącego od dwóch rodów kur Rhode Island Red (kogut o brązowym upierzeniu) oraz samicy pochodzącej od dwóch rodów kur Rhode Island White (kura o białym upierzeniu). Kury te znoszą jaja o brązowej skorupie. Gdyby i kura, i kogut miały białe upierzenie, skorupy jaj również byłyby białe.

Na barwę skorupki, w odróżnieniu od barwy żółtka, nie można wpływać poprzez zmianę żywienia czy sposobu hodowli. - W Polsce wolimy jeść jaja o brązowej skorupce, chociaż prowadzone przez wiele lat badania jakości jaj konsumpcyjnych nie dały jednoznacznej odpowiedzi o ich wyższości nad jajami o białej skorupce - mówi Wencek.

Niechęć Polaków do białych skorup potwierdzają też pracownicy fermy drobiu Woźniak w Rawiczu. Przeważnie wynika to jednak z niewiedzy, bo jajo w białej skorupce nie różni się ani smakiem, ani jakością od tego w skorupce ciemniejszej.

W fermie Woźniak jaja z białą skorupką są w tej samej cenie, co jaja ciemne. Na bazarach, tuż przed Wielkanocą, prawdopodobnie będą droższe. Jaja w białej skorupce czasami są pakowane razem z innymi, ale można je też dostać w oddzielnych opakowaniach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA