Ziemniaki na 5 sposobów - zobacz czego jeszcze nie wiedziałaś

Znudziły Ci się pospolite ziemniaki do kotletów? Zobacz nasze ciekawe pomysły i baw się razem z nami - ziemniakami.

Ziemniaki są przepyszne i każdy o tym wie. Ale nie każdy wie, że można z nimi eksperymentować. Pod każdą postacią są po prostu świetne. Ziemniaki są bardzo tanie, dlatego jest to idealna potrawa dla studentów . W sumie to trudno sobie już dzisiaj wyobrazić polską kuchnię bez tego warzywa.

Jakie więc dania przygotować z naszych, polskich ziemniaków?

Chrupiące frytki

Obrane ziemniaki pokrój w cienkie paseczki i wrzuć na patelnie. Pyszne frytki gotowe! Możesz podawać je z ketchupem, majonezem lub dipami domowej roboty. Świetnie smakują także frytki pieczone w piekarniku, które nie potrzebują dużej ilości oleju, lub we frytkownicy , którą właśnie podarowała Ci babcia.

Pyszne placki ziemniaczane

Nasze ulubione danie, które nie potrzebuje wiele. Jeśli lubisz, do masy dodaj cebulkę, wtedy placki będą bardziej wyraziste. Placki ziemniaczane jada się też na słodko, polane śmietaną i cukrem przenoszą w kompletnie inny wymiar. Koszt ich przygotowania to zaledwie kilka złotych.

Ziemniaczane puree

Ziemniaczane puree może stać się doskonałą alternatywą dla zwyczajnych, ugotowanych ziemniaków, jakie zazwyczaj towarzyszą kotletowi schabowemu. Sekretem jego smaku jest odpowiednia proporcja składników. W swojej podstawowej wersji puree składa się z ugotowanych ziemniaków, masła oraz mleka lub śmietany. Oczywiście, masę musisz odpowiednio doprawić. A najlepsze puree z ziemniaków, można zjeść w Gdyni, w restauracji Ankra. Jak kiedyś będziecie, polecamy serdecznie. Niebo w gębie .

Ziemniaki talarki na patelni

Talarki ziemniaczane to wariacja na temat frytek, a proces przygotowania obu potraw jest niemal identyczny. Ziemniaki wystarczy pokroić na cienkie talarki i usmażyć na patelni. Podobnie jak frytki, można je serwować z różnymi dodatkami. Pamiętajcie jednak, że im cieńsze, tym szybciej przywierają do patelni i kruszą się. Grube zaś potrzebują dłuższego czasu smażenia. Jednak efekt końcowy jest nie do opisania.

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Ugotowałaś za dużo ziemniaków do obiadu? Nie wiesz co z nimi zrobić? Przygotuj prostą zapiekankę. Możesz w tym celu wykorzystać wszystkie warzywa, które masz akurat w lodowce oraz mięso, najlepiej boczek, kiełbasę lub szynkę. Zapiekanka ziemniaczana znakomicie komponuje się z cebulką oraz papryką. Jeśli jednak nie przekonała Cię nasza propozycja zapiekanki, użyj ziemniaków do przygotowania pierogów ruskich bądź kopytek...

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.