Zakupy w czasie pandemii Fot. Pexels
Jeśli chodzi o przenoszenie się koronawirusa przez żywność lub opakowania – ryzyko jest naprawdę niskie. W rzeczywistości największym zagrożeniem związanym ze sklepami spożywczymi jest kontakt z innymi oraz elementy, których dotyka wielu ludzi, takie jak wózki i koszyki sklepowe. Dlatego ważne jest, aby przestrzegać pewnych zasad, przebywając w sklepie spożywczym: zachowywać dystans od innych osób, unikać dotykania twarzy podczas zakupów, a po powrocie – dokładnie umyć ręce. Co w takim razie z zakupionymi rzeczami? Czy myć produkty przyniesione ze sklepu? Jakby się nad tym zastanowić, możliwe jest, że opakowanie makaronu czy puszka z napojem miały wcześniej kontakt z osobą zakażonej wirusem, prawdopodobieństwo jest jednak bardzo niskie. Niemniej jednak, należy zachowywać wszelkie środki ostrożności. Co więc robić, aby uchronić się przed groźnym wirusem?
Jak dbać o dłonie? Fot. Pexels
Zastanawiasz się czy myć produkty przyniesione ze sklepu? Świeże produkty, takie jak: warzywa, owoce, jajka wystarczy umyć w gorącej wodzie - bez mydła! Tak naprawdę, zaleca się większe skupienie na czyszczeniu i odkażaniu rąk, niż samych artykułów. Specjaliści przestrzegają przed stosowaniem produktów takich jak wybielacz lub lizol do dezynfekcji produktów spożywczych. Preparaty te są bowiem wysoce toksyczne, mogą powodować zatrucia, oparzenia skóry, a w najlepszym przypadku zniszczenie mebli, czy innych czyszczonych powierzchni. Szczelnie zapakowane produkty takie jak: puszki, plastikowe lub szklane opakowania możesz bardzo delikatnie przetrzeć preparatami do dezynfekcji wykonanymi na bazie alkoholu co najmniej 70%. Najlepiej jest wykorzystywać do tego celu naturalny, samodzielnie wykonany płyn do dezynfekcji - przepis jest banalnie prosty i szybki. Będziesz miała wówczas pewność, że nie zawiera on żadnych niebezpiecznych składników.
Zakupy w czasie pandemii Fot. Pexels
Gdy już wiesz czy myć produkty przyniesione ze sklepu, co w takim razie zrobić z dostawą żywości? Najważniejszym środkiem ostrożności, jaki można podjąć podczas zamawiania produktów ze sklepów spożywczych oraz restauracji, jest unikanie bezpośredniego kontaktu z dostawcami. Stanowczo lepiej jest (jeśli istnieje taka możliwość) zapłacić za żywność już na etapie składania zamówienia. Zawsze możesz poprosić dostawcę, aby pozostawił paczkę pod drzwiami - jest to teraz bardzo popularna metoda dostarczania zamówień. Ryzyko przenoszenia wirusa na opakowaniach, takich jak torby papierowe, plastikowe lub kartony jest niskie, warto jednak podjąć wszelkie kroki, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia. W przypadku przesyłek z zakupami spożywczymi podstępuj dokładnie tak, jak z zakupami ze sklepu stacjonarnego.