czosnek
-
Polak boi się chińskiego czosnku
Plotka o niezdrowym chińskim czosnku spowodowała, że Polacy nie tylko nauczyli się go rozpoznawać, ale także go przestali kupować
Plotka o niezdrowym chińskim czosnku spowodowała, że Polacy nie tylko nauczyli się go rozpoznawać, ale także go przestali kupować
Czosnek ze Wschodu wygląd ma wyjątkowo dorodny, posiada wyjątkowo regularny kształt główek i idealnie śnieżnobiałą barwą, a przede wszystkim jest tani - nawet 3-krotnie tańszy niż ten polski. W smaku jest podobny do naszego, więc sklepy w mig dostrzegły rosnący popyt. W efekcie 3-4 lata
Z pomocą przychodzi Garlic Zoom XL - mała maszynka do siekania. Do plastikowego pojemnika wkładasz parę ząbków, a potem jeździsz tym po blacie. Kółka wprawiają w ruch ostrza - im dłużej się kręcą, tym drobniej zostaje czosnek pokrojony. Termin "jechać czosnkiem" zyskał nowe znaczenie
Czosnek - czy wy również macie w stosunku do niego ambiwalentne uczucia? Z nim trudno, ale bez niego jeszcze gorzej, bo bez ostrego aromatu wiele potraw byłoby nieznośnie mdłych. Tylko to mycie wyciskarki do czosnku... Niejeden projektant próbował sobie z tym poradzić. Chyba nadal nie ma w
Conchiglioni al salmone zapiekane z łososiem SKŁADNIKI: 25 dag conchiglioni (duże muszle) 30 dag surowego łososia 3 obrane pomidory 1/2 szklanki białego wina 2/3 szklanki śmietany 10 dag startego parmezanu 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki łyżka masła 4 łyżki oliwy sól, pieprz 1,5 szklanki sosu
Te w szczególności powinny być dobrze pokrojone, dobrze to znaczy w cienkie paseczki (grzyby, kapusta), piórka (cebula) lub chude słupki (np. marchewka). Roboty jest przy tym dość dużo, niestety, a gdy jeszcze kto niewprawny w krojeniu - zajmie mu to naprawdę dużo czasu. Proponuję gotowe
kostkę czosnek i imbir. Przygotowanie mięsa i marynaty: #4 Warzywa połącz w misce z sosem sojowym, oliwą, miodem, octem oraz sokiem z połowy limonki. Fot. Michał Mutor Popularna karkówka w nieco bardziej wyrafinowanej wersji, bo z czerwonym winem Wymieszaj dokładnie, dodając olej roślinny i 2 łyżki miodu
sieci Lidl. Na 2 osoby: 1 kg muli 3 ząbki czosnku 3 szalotki 2 łodygi selera naciowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 szklanka passaty (włoskiej bazy do sosów, możesz ją zastąpić przecierem pomidorowym) tymianek oliwa sól, pieprz Najpierw posiekaj drobno szalotki, seler naciowy i czosnek
z mięsem do miseczki z pozostałymi składnikami. Natychmiast podawaj. Składniki: 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 g masła, 1 kostka rosołowa, 2 gałązki świeżego tymianku, szczypta suszonego estragonu, 120 gr parmezanu. Przygotowanie : Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i podsmaż wszystko na maśle w
Marynata: 1/2 szklanki jogurtu łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku (rozgniecione) po łyżeczce chili i kuminu 4 łyżki soku z cytryny Sos: 2 łyżki oleju łyżeczka startego imbiru ząbek czosnku (rozgnieciony) 1 cebula (posiekana) 2 pomidory (pokrojone) po 1/2 łyżeczki kuminui mielonej kolendry sól
suszonego oregano ? 3 ząbki czosnku ? sól ? świeżo zmielony pieprz ? patyczki do szaszłyków TZATZIKI: ? długi ogórek ? 400 g jogurtu greckiego ? mały ząbek czosnku ? łyżka oliwy extra vergine ? garść posiekanej świeżej mięty ? sól ? pieprz Przygotowanie: Oczyść z błon piersi z kurczaka i pokrój w