Sugaring - co to jest i co powinnaś wiedzieć o tej metodzie depilacji

Na świecie coraz większą popularnością cieszy się tzw. sugaring, metoda depilacji znana od kilku tysięcy lat. Na czym polega i czy jest dla każdego?

Dzisiaj do wyboru mamy bardzo wiele metod depilacji - zaczynając od golenia zwykłą maszynką, poprzez woskowanie aż po laserowe usuwanie włosków. Zależy nam przede wszystkim na tym, by depilacja była skuteczna i przynosiła efekt na jak najwięcej dni. Coraz częściej sięga się też po metodę, która znana była jeszcze w starożytnej Persji, a na wiele lat wypada z łask. Sugaring - bo o tej metodzie usuwania włosków z ciała mowa - coraz częściej jest wykonywana w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych, ale możemy wykonać ją też samodzielnie w domu. Na czym polega?

Na czym polega sugaring?

Sugaring to inaczej depilacja pastą cukrową. Pasta zawiera mieszankę cukru, soku z cytryny i wody, którą podgrzaną nakłada się na skórę. Jest to bardzo naturalny środek, który nie zawiera chemicznych substancji, stąd jest metoda ta polecana jest osobom o skórze wrażliwej . Depilacja pastą cukrową przypomina nieco usuwanie owłosienia za pomocą wosku, jednak nie potrzebujemy do jej stosowania żadnych plastrów czy pasków. Niezbędne będą tylko rękawiczki lub szpatułki, za pomocą których nakładamy lekko podgrzaną pastę na skórę. Cukrową mieszankę usuwamy zgodnie z kierunkiem rośnięcia włosków, dlatego ryzyko podrażnienia jest bardzo niewielkie.

Jak przygotować pastę cukrową?

Jeżeli zamiast udawać się do gabinetu kosmetycznego, chcesz samodzielnie spróbować depilacji pastą cukrową , możesz kupić gotowy produkt w drogerii lub wykonać pastę samodzielnie. Będziesz potrzebować 2 szklanek cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny oraz taką samą ilość oczyszczonej wody. Wszystkie składniki należy wymieszać, podgrzewając do temperatury 120 stopni. Po osiągnięciu gładkiej masy, wystarczy poczekać aż pasta ostygnie do temperatury nieco wyższej niż pokojowa. Wtedy masa cukrowa jest gotowa do użycia.

Lubisz nasze artykuły? Zostań fanką i kliknij TUTAJ

Więcej o:
Copyright © Agora SA