Badacze przyjrzeli się codziennym żywieniowym przyzwyczajeniom ok. tysiąca osób. Zauważyli zależność między jedzeniem czekolady, a szerokim zakresem funkcji mózgu. Jak wynika z badań, czekolada pozytywnie wpływa przede wszystkim na naszą pamięć - dzięki temu nie tylko łatwiej nam znaleźć zagubione klucze, ale i przypomnieć listę konkretnych słów. Spowalnia też obniżenie funkcji poznawczych mózgu, które spowalniają wraz z wiekiem.
Naukowcy podejrzewają, że efekt uzyskiwany jest dzięki połączeniu obecnych w czekoladzie flawanoli i metyloksantyny.
Wcześniejsze badania udowadniają, że czekolada może wspierać także serce i krążenie, zmniejsza ryzyko udaru i chroni skórę przed zgubnymi skutkami promieni słonecznych. Z drugiej strony lekarze ostrzegają, by nie rzucać się nagle na słodkie batoniki - najlepiej działa zwykła, czarna czekolada.
Jak często powinniśmy jeść czekoladę? Naukowcy twierdzą, że zależy to od indywidualnych uwarunkowań organizmu, dziennych zapotrzebowań na energię i stosowanej diety.