10 produktów, które wydają się zdrowe, a nie są

Chipsy jabłkowe, musli czy chrzan niekoniecznie są lekkie i zdrowe. O tym, co naprawdę kryje się w ?zdrowych? produktach, opowiedziała nam Dominika Stefankiewicz, dietetyczka medyczna z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku

Nasz ekspert wskazał tylko 10 produktów, których skład ewidentnie wskazuje, że nie są tak zdrowe, jak mogłoby się nam wydawać. Jednak jest ich znacznie więcej, dlatego warto czytać etykiety - jak wskazują komentarze dietetyczki, obecność niektórych składników to poważne ostrzeżenie dla konsumenta.

1. Jogurt truskawkowy bez truskawek

Jogurt truskawkowy, 0 proc. tłuszczu, Mlekovita

Skład: mleko pasteryzowane, wsad truskawkowy (cukier, truskawkowy koncentrat 3,6 proc., skrobia modyfikowana E 1422, aromaty, barwnik E120), białka mleka, żywe kultury bakterii.

Komentarz eksperta: 400 ml tego jogurtu zawiera aż 10 łyżeczek cukru. Nie ma w nim żadnych truskawek, a jedynie wsad truskawkowy. Żywiąc się takim jogurtem, bez trudu można przybrać na wadze.

2. Pasztet nie z kurcząt, lecz z wątroby

Pasztet Francuski Classic, Drobimex

Skład: wątroba z kurcząt (31proc.), tłuszcz wieprzowy (20 proc.), rosół drobiowy, skórki drobiowe, mięso oddzielone mechaniczne z kurcząt, sól spożywcza, białko sojowe, skrobia modyfikowana kukurydziana, stabilizator E 331, aromaty, laktoza (z mleka), serwatka (z mleka), przeciw utleniacz E 300, substancja konserwująca E 250.

Komentarz eksperta: Nazwa pasztetu wcale nie wskazuje na to, że w składzie zamiast mięsa będą wyłącznie podroby. Dokładniej wątroba z kurcząt. W składzie jest jeszcze E 250 (azotyn sodu), który może powodować raka.

3. Chrzan z octu, oleju i gumy

Chrzan tarty, Rolnik

Skład: chrzan 50 proc., woda, ocet spirytusowy, cukier, olej roślinny, mleko odtłuszczone w proszku, sól, błonnik pszenno - bambusowy, kwas cytrynowy, regulator kwasowości, pro siarczyn sodu - substancja konserwująca, guma guar - guma ksantyn - substancje zagęszczające, kwas askorbinowy - przeciwutleniacz.

Komentarz eksperta: Kupując chrzan warto zwrócić uwagę, ile jest w nim... chrzanu. Najlepiej, żeby było go 100 proc. W tym jest zaledwie 50 proc. Chrzan jest bardzo dobry dla zdrowia, ale na pewno nie w tym przypadku. Ten produkt to przede wszystkim błonnik pszenno-bambusowy i masa innych konserwantów. Poza tym zawarty w tym "chrzanie" prosiarczyn sodu jest substancją alergenną, podobnie jak mleko w proszku.

4. Chipsy dietetyczne wysokosłodzone

Chrupiące plasterki jabłka z cynamonem Crispy natural

Skład: jabłko (93 proc.), cynamon (3 proc.), koncentrat jabłka, koncentrat cytryny.

Komentarz eksperta: Chipsy jabłkowe mogą wydawać się dietetyczne, ale w rzeczywistości to kolejna wysokosłodzona przekąska. Produkty, które na 100 gramów zawierają ponad 15 gramów uznaje się bowiem za wysokosłodzone, a w 100 gramów tych chipsów jabłkowych jest go aż 73 gramów. To oznacza, że jedna porcja zawiera około trzech łyżeczek cukru. A nie jest to porcja, którą można się nasycić. Zdecydowanie lepiej jest zjeść po prostu świeże jabłko.

5. Słodki batonik z musli i cukru

Baton Corny BIG rain-nuts

Skład: rodzynki 24 proc., czekolada mleczna 20 proc., syrop glukozowo-fruktozowy, prażone płatki owsiane - 12 proc., syrop glukozowy, mąka (pszenna, kukurydziana, ryżowa), prażone siekane orzechy laskowe 5 proc., płatki kukurydziane 3 proc. (kukurydza, cukier, słód jęczmienny), tłuszcz kokosowy, cukier nieczyszczony (brązowy), cukier, wiórki kokosowe, miód, słód jęczmienny, sól, syrop cukru skarmelizowanego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgator: lecytyny słonecznikowe, aromat.

Komentarz eksperta: Batony musli reklamuje się jako zdrowe i niskokaloryczne. Czy faktycznie są takie? Byłyby, gdyby w ich składzie nie było tyle cukru. Występuje on jako syrop gulozowo-fruktozowy, syrop gulkozowy, cukier brązowy, cukier, miód i syrop cukru skarmelizowanego. Takiej przekąski na pewno nie nazwalibyśmy dietetyczną.

6. Chipsy z pieca - mniej tłuszczu, więcej cukru

Chipsy prosto z pieca, Lay's

Skład: płatki ziemniaczane, skrobia, olej słonecznikowy, cukier, mąka pszenna, emulgator (lecytyna sojowa), glukoza, sól, barwnik (kurkumina).

Komentarz eksperta: Czy chipsy z pieca rzeczywiście są zdrowsze od zwykłych? Paczka chipsów tradycyjnych (140 g) to 733 kcal. Zawiera się w niej aż dziewięć łyżeczek oleju. Chipsy z pieca są mniej tłuste. W tej samej wielkości paczce są trzy łyżeczki oleju, czyli trzykrotnie mniej. Ale co z tego, skoro chipsy z pieca mają o wiele więcej cukru niż te tradycyjne, a ich wartość kaloryczna to nadal 600 kcal?! To zaledwie o 133 kcal mniej niż w chipsach tradycyjnych.

7. Masło light i konserwanty

Masło niskotłuszczowe Figura, Turek

Skład: woda, tłuszcz mleczny, skrobia modyfikowana, laktoza, maltodekstryna, E471, E472c, E476, emulgatory, sól (0,3%), białka mleka, sorbitian potasu: substancja konserwująca, E307: przeciwutleniacz, beta karoten: barwnik, witaminy A i E.

Komentarz eksperta: Jak widać po składzie, masło light to produkt bardzo chemiczny. Zawarty w nim np. sorbitian potasu jest niezdrowy i może wywoływać alergie pokarmowe. Lepiej jest więc ograniczyć spożywanie masła naturalnego, smarując chleb cieńszą warstwą, niż zamieniać go na chemiczne masło "light".

8. Pasta z makreli bez makreli

Pasta z makreli, Lisner Pastella

Skład: olej roślinny, makrela wędzona 24%, woda, ocet spirytusowy, żółtko jaja, cukier, mielona gorczyca, sól spożywcza, przyprawy w tym seler, substancja zagęszczając: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu, substancja słodząca: sacharyna.

Komentarz eksperta: W tej paście makreli jest zaledwie 24 proc. Poza tym są w niej substancje szkodliwe dla zdrowia, takie jak sorbinian potasu i benzoesan sodu. Nie jest to skomplikowana potrawa, więc jeśli mamy możliwość, spróbujmy zrobić ją sami.

9. Dżem niskosłodzony i niskoowocowy

Dżem wiśniowy niskosłodzony, Łowicz

Skład: wiśnie, woda, cukier, syrop glukozowo - fruktozowy, substancja zagęszczająca - guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy. Zawartość owoców - 40 proc.

Komentarz eksperta: Kupując dżem nie sugerujmy się napisem "niskosłodzony". Spójrzmy, ile cukru zawiera 100 gramów tego produktu oraz ile jest w nim owoców. W tym dżemie jest ich jedynie 40 proc. Reszta to cukry i syrop glukozowo-fruktozowy. Jeśli dobrze się rozejrzymy w sklepie, na pewno znajdziemy coś lepszego, np. dżem z prawdziwych truskawek bez dodatku cukru.

10. Słodkie spulchnione musli

Musli Granola with pomegrante, Sante

Skład: płatki owsiane 26 proc., cukier trzcinowy, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny, kostka żelowa granat - jagoda 5 proc. (owoce: zagęszczone puree z jabłek, zagęszczony sok jabłkowy, puree z jagód, puree z granata, zagęszczony sok z czarnego bzu, substancja żelująca - pektyna, błonnik z owoców cytrusowych, aromat), płatki kukurydziane (kasza kukurydziana, cukier, sól), otręby pszenne, mąka ryżowa, inulina 0,5 proc., cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, emulgator: lecytyna sojowa.

Komentarz eksperta: To musli produkuje firma specjalizująca się w zdrowej żywności. Dlaczego więc tyle w nim cukru, substancji spulchniających etc.? Żeby musli było smaczne i rzeczywiście zdrowe, wystarczy zmieszać różnego rodzaju płatki, np. owsiane, żytnie, jaglane, dodać amarantus, pestki słonecznika dyni, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę czy sezam. Mieszanka może być dowolna, byleby tylko zawierała produkty naturalne. Takie musli najlepiej przechowywać w szklanym słoiku lub w papierowej torbie. Można je jeść ze świeżymi owocami, np. jabłkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.