1. Opiłuj paznokcie specjalnym dużym, gruboziarnistym pilnikiem papierowym. Przesuwa się go w jednym kierunku, nie "tam i z powrotem". Mniejszym pilnikiem o drobnym ziarnie wymodeluj kształt paznokcia.
2. Rozprowadź wokół paznokci płyn do usuwania skórek . Po kilku minutach zamocz dłonie w miseczce z wodą z dodatkiem środka zmiękczającego - w postaci tabletki, soli, płynu do płukania, ewentualnie mydła.
3. Zetrzyj resztki płynu i odepchnij z płytek skórki za pomocą skośnie ściętego patyczka.
Taka końcówka nie uszkodzi macierzy paznokcia i nie porani skóry, dzięki czemu nie wnikną w nie bakterie.
4. Osusz dłonie i nalej na nie porcję peelingu cukrowego lub solnego z olejową bazą. Rozmasuj go dokładnie, a potem spłucz wodą. Możesz dodatkowo zrobić peeling samych płytek paznokcia.
5. Wokół płytki paznokcia nałóż krople olejku lub balsamu do skórek. Wmasuj go delikatnie. Zapobiegnie to uciążliwym, bolesnym zadziorkom, zaczerwienieniom i pierzchnięciu skórek.
6. Polerką wyrównaj powierzchnię płytki paznokciowej. Warstwa ścierna usuwa rowki i rysy, a kolejne wygładzają i nabłyszczają paznokcie tak, by wyglądały jak pomalowane bezbarwnym lakierem.
7. Wmasuj w skórę dłoni krem odżywczy lub zafunduj im maseczkę. Jeśli nie masz gotowej, zaaplikuj grubą warstwę kremu, po czym nałóż na ręce bawełniane lub foliowe rękawiczki.