Jak wycinać skórki?

Jak prawidłowo usunąć skórki? Potrzebne są odpowiednie narzędzia i preparaty. Drewniany patyczek do odsuwania skórek, ostre cążki - jeśli skórki wycinamy - oraz preparat do zmiękczania skórek, który powinien zadziałać tak, aby dały się one odsuwać za pomocą patyczka.

Jak usunąć skórki?

Jak usuwać skórki?Jak usuwać skórki? Fot. Shutterstock

Zaczynamy od opiłowania paznokci. Jeśli skórki są mocno zrośnięte z płytką, grube i twarde, należy zamoczyć palce w miseczce z wodą z solami zmiękczającymi lub w wodzie z mydłem, na nie dłużej niż 2 minuty.

Jeśli nie ma potrzeby moczenia, nakładamy na wał okołopaznokciowy preparat zmiękczający, na początek tylko na jednej dłoni. Po około minucie delikatnie, przy pomocy jednorazowego, drewnianego patyczka, odsuwamy skórki. Jeśli są one mocno zrośnięte, do odsuwania używamy metalowego kopytka.

Jak wycinać skórki?

Jak wycinać skórkiJak wycinać skórki Fot. Shutterstuck

Do wycinania skórek używamy ostrych cążek. Wycinamy zawsze od prawej do lewej strony. Nie szarpiemy skórek. Cążkami operujemy tak, aby ostrze zawsze wchodziło delikatnie pod skórkę, tniemy, odsuwamy ostrze w tył, ponownie podjeżdżamy pod skórkę i tniemy. Wykonując takie ruchy jesteśmy w stanie wyciąć skórkę w całości bez szarpania i uszkodzeń. Jeśli istnieje potrzeba dodatkowego zmiękczania, ponownie używamy preparatu zmiękczającego. Po wycięciu skórki ściągamy nadmiar preparatu wacikiem, odtłuszczamy i wmasowujemy oliwkę do pielęgnacji skórek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.