Jak usuwać skórki? Fot. Shutterstock
Zaczynamy od opiłowania paznokci. Jeśli skórki są mocno zrośnięte z płytką, grube i twarde, należy zamoczyć palce w miseczce z wodą z solami zmiękczającymi lub w wodzie z mydłem, na nie dłużej niż 2 minuty.
Jeśli nie ma potrzeby moczenia, nakładamy na wał okołopaznokciowy preparat zmiękczający, na początek tylko na jednej dłoni. Po około minucie delikatnie, przy pomocy jednorazowego, drewnianego patyczka, odsuwamy skórki. Jeśli są one mocno zrośnięte, do odsuwania używamy metalowego kopytka.
Jak wycinać skórki Fot. Shutterstuck
Do wycinania skórek używamy ostrych cążek. Wycinamy zawsze od prawej do lewej strony. Nie szarpiemy skórek. Cążkami operujemy tak, aby ostrze zawsze wchodziło delikatnie pod skórkę, tniemy, odsuwamy ostrze w tył, ponownie podjeżdżamy pod skórkę i tniemy. Wykonując takie ruchy jesteśmy w stanie wyciąć skórkę w całości bez szarpania i uszkodzeń. Jeśli istnieje potrzeba dodatkowego zmiękczania, ponownie używamy preparatu zmiękczającego. Po wycięciu skórki ściągamy nadmiar preparatu wacikiem, odtłuszczamy i wmasowujemy oliwkę do pielęgnacji skórek.