Kawy świata - Origins: jak pochodzenie wpływa na charakter kawy? Jak można wydobyć jej aromat?

Pochodzenie kawy ma ogromny wpływ na jej aromat, smak i jakość. Jeżeli jesteś miłośnikiem tego napoju, to poznając świat dobrej kawy, jej bogactwo i charakter będzie Ci łatwiej znaleźć idealny napój dla siebie.

Najsławniejsze kawy Origins

Kawa brazylijska - to kawa o "klasycznym" smaku, z nutami orzechów, czekolady, karmelu oraz miodu, cechująca się naturalną słodyczą. Jest to najpopularniejsza kawa wśród wszystkich kaw Origins, posiada najbardziej neutralne nuty smakowe.

Kawa indyjska - wyróżnia się niespotykanym smakiem, ponieważ często rośnie w pobliżu innych przypraw i owoców, przez co przejmuje część ich aromatów, np. nuty pieprzu, gdy plantacja jest otoczona krzewami pieprzowymi. Smak kawy indyjskiej to niezwykłe połączenie korzennych i owocowych smaków.

Kawy afrykańskie - charakteryzują się dużą rześkością oraz cytrusowymi i kwiatowymi aromatami. Wpływa na to np. wysokość upraw (często w górach) oraz typ gleby, na której rosną krzewy kawowe.

Kawa indyjskaKawa indyjska mat. pras. MK Cafe mat. pras. MK Cafe

Mieszanki ziaren

Inną ciekawą możliwością są mieszanki kaw. Są to tzw. blendy , czyli przygotowywane przez baristów połączenia ziaren rożnych kaw jednorodnych. W wyniku pracy specjalistów powstają mieszanki o różnym charakterze, np. mocno pobudzające, czy łagodne i relaksujące.

mat. pras. MK Cafe

Jak wydobyć aromat?

Dla zapewnienia najwyższej jakości aromatu i smaku, kawa powinna być świeżo palona i zmielona tuż przed podaniem. W tym celu, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, powstała Manufaktura MK Cafe Fresh. Za pomocą strony internetowej mamy możliwość zamówienia wybranej kawy lub mieszanki, która zostanie dla nas wypalona oraz dostarczona nie później niż w ciągu 14 dni (tak, by zachować najlepszy aromat). Dzięki temu możemy cieszyć się wysokiej jakości arabiką w domowym zaciszu.

Copyright © Agora SA