Blender to niezastąpiony gadżet kuchenny, dzięki któremu możemy wyczarować wiele smakowitych dań. Pomoże nam w przyrządzeniu pysznej zupy krem, musu owocowego, rozdrobnieniu bakalii albo w zmiksowaniu ciasta. Oprócz tego blender przyda się także w stworzeniu koktajli oraz drinków. Ma naprawdę wiele ciekawych zastosowań, więc warto posiadać go w swojej kolekcji urządzeń kuchennych. A jak wybrać blender , który spełni twoje kulinarne wymagania? Oto kilka wskazówek:
Wśród blenderów kuchennych wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje:
Moc
Moc blendera jest jednym z najważniejszych parametrów, które trzeba sprawdzić. Pamiętaj - im większa moc, tym blender łatwiej rozdrobni jedzenie. Blendery ręczne zazwyczaj posiadają moc około 700 watów, zaś blendery stacjonarne mogą posiadać nawet do 1500 watów.
Materiał
Ważny jest również materiał, z którego blender jest zbudowany. Górna część przeważnie wykonana jest z tworzywa sztucznego. Dolna część, czyli tak miksująca, powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, która zapewnia długotrwałość i bezpieczeństwo użytkowania.
Czas pracy urządzenia
Podczas zakupu blendera bardzo często zapominamy o bardzo ważnym czynniku, jakim jest czas pracy. Warto pamiętać, że najtańsze modele oferują czas pracy około 15 sekund, po których blender po prostu musi ostygnąć. Niestety czas ten jest bardzo krótki, co sprawi, że gotowanie znacznie się wydłuży. Najlepiej wiec zapytaj sprzedawcę o informację na temat czasu pracy blendera.
Noże blendera
Blendery posiadają dwa typy noży: dwuskrzydłowe lub czteroskrzydłowe. Oczywiście najlepsze są te drugie, gdyż o wiele lepiej rozdrabniają, ale jeżeli nie planujesz rozdrabniać zbyt wielu twardych produktów, to możesz zdecydować się na opcję pierwszą.
Blendery posiadają też różne ciekawe funkcje oraz wymienne końcówki, które umożliwiają nam przygotowanie wielu potraw i deserów. Oto one:
Czy wiesz już, na jakie blendery kuchenne zwracać uwagę? Jeśli tak, to ruszaj na zakupy!