Zaczynamy od piłowania paznokci. Jeśli nasze skórki są mocno zrośnięte z płytką, są grube i twarde należy zamoczyć je w miseczce z wodą z solami zmiękczającymi lub w wodzie z mydłem , nie dłużej niż 2 min.
Jeśli nie ma potrzeby moczenia, nakładamy na wał około paznokciowy preparat zmiękczający , na początek tylko na jedną dłoń. Po około 1 minucie delikatnie, przy pomocy jednorazowego, drewnianego patyczka, odsuwamy skórki. Jeśli skórki są mocno zrośnięte do odsuwania używamy metalowego kopytka .
ShutterstockDo wycinania używamy ostrych cążek . Wycinamy zawsze od prawej do lewej strony. Nie szarpiemy skórek. Cążkami operujemy tak, aby ostrze zawsze wchodziło delikatnie pod skórkę, tniemy, odsuwamy ostrze w tył, ponownie podjeżdżamy pod skórkę i tniemy. Wykonując takie ruchy jesteśmy w stanie wyciąć skórkę w całości bez szarpania i uszkodzeń. Jeśli istnieje potrzeba dodatkowego zmiękczania, ponownie używamy preparatu zmiękczającego. Po wycięciu skórki ściągamy nadmiar preparatu wacikiem, odtłuszczamy i wmasowujemy oliwkę do pielęgnacji skórek.
Te produkty na pewno Ci się przydadzą do usuwania skórek >>
Czego nie używamy do usuwania skórek!:
- Tępych, zakrzywionych cążek - będą szarpać skórki i pozostawią zadarte skórki.
- Radełka - brak wprawy w posługiwaniu się radełkiem powoduje wgłębienia w płytce paznokci lub rany. Radełko szarpie skórki.
- Frezarki - jeśli nie jesteśmy przeszkoleni lub narzędzie jest nieodpowiednie.