Produkty spożywcze potrzebne do zrobienia sushi czy sashimi pozostawiamy Waszej wyobraźni. Drobną podpowiedź, czyli ciekawe przepisy, można znaleźć właściwie we wszystkich serwisach kulinarnych w internecie, a japoński ryż (który ponoć jest sercem sushi) i wasabi na półkach większości supermarketów. Największy problem może sprawić wam ryba, która spożywana na surowo musi być świeża. Tu dużych sklepów radzimy unikać.
Do spreparowania ryby będą Wam na pewno potrzebne odpowiednie noże. Do oczyszczenia i wstępnego krojenia używa się noża o krótkim i szerokim ostrzu , zwanego Deba, natomiast do finalnego krojenia ryby przed podaniem na talerze - Yanagi, który ma charakterystyczne długie i cienkie ostrze . Tego typu noże produkują japońskie Tojiro, Kyocera czy Chroma.
Naczynia do serwowania sushi zazwyczaj dostępne są w zestawach z miseczkami do ryżu lub sosu sojowego i pałeczkami. Są do kupienia w większości sklepów z wyposażeniem wnętrz. Można je nabyć również przez internet na wyspecjalizowanych w sushi witrynach: sushisklep.pl , sushi-shop.pl lub na mniammniam.pl , które oferuje kuchenne akcesoria do potraw ze wszystkich zakątków świata.
Kiedy skompletujecie już niezbędne produkty, możecie zabrać się do pracy i zaskoczyć znajomych swoim nigiri czy maki. Leniwym lub lubiącym integrować przyjaciół przy niecodziennych zajęciach, Groszki polecają temaki-sushi. Wystarczy przygotować potrzebne składniki i ułożyć na stole, a goście komponują je według własnego pomysłu . Życzymy udanej zabawy i oczywiście - smacznego!
Tekst: Marta Kuczewska