Tłuszcz rozleniwia i ogłupia? Zaskakujące wnioski

Według neurobiologa z amerykańskiej uczelni, tłuszcz rozleniwia zdrowe komórki odpornościowe w mózgu i sprawia, że połączenia między neuronami zanikają.

Do takich wniosków doszedł neurobiolog z Medical College of Georgia Alexis M. Stranahan po kilkunastu tygodniach badań na myszach.

Część gryzoni była na diecie wysokotłuszczowej (z 60-procentową zawartością tłuszczu - typu fast-food). Po ósmym tygodniu stały się grubsze, ale także zaczęło dochodzić do niepokojących procesów w ich mózgu - ten rozleniwiał się, a połączenia między neuronami zaczęły znikać. Ośrodek odpowiedzialny za uczenie się i zapamiętywanie w mózgu tracił na bystrości.

Naukowcy przedstawili także pozytywny aspekt badań. Okazało się, że dwumiesięczne przejście na niskotłuszczową dietę odwraca sytuację, waga zaczyna się normalizować a mózg odzyskuje sprawność.

Badania Stranahan zostały opublikowane w czasopiśmie "Mózg, zachowanie i odporność".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.