Świąteczne pierniczki inaczej - w wegańskiej i ekologicznej wersji

Pokażę Wam dziś przepis na naprawdę niezbyt trudne w wykonaniu pierniczki wegańskie, bez mąki pszennej.

Zawsze mi się wydawało, że zrobienie takich ślicznych i pysznych pierniczków, którymi epatują wszystkie reklamy telewizyjne przed świętami to strasznie dużo pracy! A o pierniczkach w wersji wegańskiej to już w ogóle nie słyszałam. Ja - zabiegana i ciężko pracująca matka-współwłaścicielka dwóch kawiarni z żywnością ekologiczną, czyli że niby z branży.  Ale odkąd zaczęłam szukać różnego rodzaju wariacji na temat smacznej i trochę zdrowszej żywności, i odkąd odkryłam zalety i smak żywności ekologicznej, nagle ogromną satysfakcję zaczął mi sprawiać fakt, że coś z niczego się udaje i w dodatku naprawdę dobrze smakuje! Stali klienci, którzy zawsze próbują moich "nowości", potwierdzają. No i dziecko. Możecie zapytać.

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI (ADAM KARBOWSKI)

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI (ADAM KARBOWSKI)

Nie jestem eko-maniakiem (a może? ;) ). Jestem jednak egoistycznym normalnym człowiekiem, któremu trudniej skupić się na czymś, z czego nie wyciąga korzyści. A korzyści z kupowania ekologicznej żywności są dla mnie jasne i widoczne od razu. Nie mam wysypki po ekologicznych, niepryskanych truskawkach. Wyleczyłam dziecko z długotrwałych alergii skórnych. Tak pyszny sernik z białego, organicznego sera jadłam kiedyś u babci na wsi. Ekologiczny pomidor smakuje dzieciństwem i słońcem, a nie w ogóle nie smakuje pomidorem. Jeśli więc do tego dochodzą inne argumenty, jak zmniejszanie ryzyka zachorowań na choroby XXI w. (alergie, nowotwory, bezpłodność), co już udowadniane jest badaniami, oraz dbanie o ekosystem, w którym żyjemy, to świadomie wybieram ekologiczną żywność.

Lubię mięso, a już zwłaszcza ryby i nie będę tego ukrywać. Ale coraz częściej zamiast naszpikowanego antybiotykiem kurczaka, wybieram soczewicę (tu jeszcze ważniejsze jest, by była ekologiczna, niemodyfikowana). Zwłaszcza w przepysznej zupie-kremie z soczewicy z imbirem! Jak jaglanka, to tylko taka na mleku kokosowym. I przekonuję do tego rodzinę oraz klientów kawiarni Organic Coffee, choć nie wszystko jest tam roślinne. Mamy również zwyczajny, choć pyszny, puszysty sernik z pewnej niewielkiej ekologicznej piekarni z certyfikatem, kruche ciasteczka maślane czy kanapki (na chlebie żytnim) z szynką i serem.

Pokażę Wam dziś przepis na naprawdę niezbyt trudne w wykonaniu pierniczki wegańskie, bez mąki pszennej. Dobrze, jeśli użyjecie ekologicznych, albo przynajmniej naturalnych i pochodzących z wiadomego źródła, składników.

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI (ADAM KARBOWSKI)

Jest to lekko zmodyfikowany przepis Jadłonomii (tak, tej Jadłonomii, której bloga uwielbiam i z której przepisów korzystam często) - pierniczki w takiej wersji po upieczeniu i ostygnięciu są dość twarde (mąka żytnia szybko twardnieje), ale słodkie i pyszne, z migdałowym posmakiem

składniki:

- pół szklanki mleka migdałowego

- 2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić też miodem)

- skórka z pomarańczy

- 2 łupiny kardamonu

- 2 szklanki mąki żytniej

- 1 łyżeczka gorzkiego kakao

- po 1 łyżeczce: cynamonu, imbiru, mielonych goździków

- pół łyżeczki czarnego pieprzu

- szczypta soli

- 2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego brązowego (staram się unikać cukru w wypiekach i dlatego wymieniam to na 6 łyżek syropu z agawy dodatkowo, ale możecie użyć tego, na co macie ochotę

- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez cukru)

- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Podgrzewamy w małym garnku mleko migdałowe, syrop z agawy, kardamon w łupinkach i startą skórkę pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy do ostygnięcia. Łupiny kardamonu wyławiamy. W misce mieszamy mąkę, kakao, wszystkie korzenne przyprawy razem z pieprzem. Łączymy wystudzony płyn i suche składniki, dodajemy masło orzechowe i zagniatamy rękoma. Ciasto powinno być elastyczne - może trochę lepić się do dłoni, wtedy podsypujemy mąką żytnią.

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI

MIGDAŁOWO-ORZECHOWE PIERNICZKI (ADAM KARBOWSKI)

Ciasto wałkujemy na desce wysypanej mąką i wykrawamy pierniczki w dowolnym kształcie i rozmiarze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut, zaglądając do piekarnika (ciasteczka bardzo szybko się rumienią). Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Na początku ciastka są miękkie, po kilkudziesięciu minutach twardnieją. Dekorujemy, dobrze się przy tym bawiąc :)

Pierniczki wspaniale smakują np. z rozgrzewającym rooibosem z imbirem, pomarańczą i goździkiem.

 

kawiarnie z ekologicznymi napojami i żywnością:

Organic Coffee & more, ul. Piękna 19, Warszawa (Śródmieście)

Organic Coffee & more, ul. Podwale 19, Warszawa (Stare Miasto)

www.facebook.com/organiccoffee.kawiarnie

www.organiccoffee.pl

Więcej o: