Rozłóż zapach na części pierwsze

W perfumeriach znajdziemy setki zapachów, składających się z tysięcy różnych składników. Które z nich powinny się znaleźć w naszych perfumach, jeśli chcemy, aby zapach był dobrze wyczuwalny jeszcze wiele godzin po użyciu? Dlaczego bardzo często zdarza się tak, że początkowy zapach perfum bardzo różni się od tego, który czujemy już godzinę po zastosowaniu? No i czym się właściwie różną  perfumy od wody perfumowanej i wody toaletowej? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej - specjalnie dla Was rozłożyliśmy zapach perfum na części pierwsze!

Każde perfumy składają się z kilkunastu składników. Je z kolei dzielimy na trzy zestawy nut zapachowych, które charakteryzują się tym, że rozwijają się w określonym czasie, jedna po drugiej.

JAK W MUZYCE - NUTY I AKORDY

Nuty wysokie (inaczej nuty głowy) są wyczuwalne najszybciej, właściwie od razu po użyciu perfum. Nuty te składają się z małych i lekkich cząsteczek molekularnych, dlatego też najszybciej się ulatniają. Ponieważ to właśnie je czujemy przy pierwszym kontakcie z perfumami, mają duży wpływ na decyzję o zakupie. Czujemy je od kilkunastu minut do pół godziny. Nutami wysokimi są m.in. zapachy cytrusowe i korzenne, np. imbir.

Nuty średnie (inaczej nuty serca) są średniej lotności i czujemy je zaraz po tym, jak rozproszeniu ulegają nuty wysokie. Mają za zadanie zamaskować początkowe nieprzyjemne wrażenie, jakie sprawiają nuty bazowe. Nuty bazowe i średnie stopniowo łączą się ze sobą tworząc ostateczny zapach perfum. Aromaty składające się na nuty średnie są raczej łagodne i wyczuwamy je przez około godzinę, dwie. Składają się na nie zapachy owocowe i kwiatowe, m.in. róża, lawenda, jabłko.

Nuty bazowe (inaczej nuty podstawowe) ulatniają się jako ostatnie i są odpowiedzialne za trwałość i głębokość zapachu. W ich skład wchodzą substancje wzmacniające i utrwalające oraz ciężkie olejki zapachowe. Mimo, że nie są zbyt intensywne, nuty bazowe decydują o charakterze zapachu. Aromaty bazowe to m.in. sandał, cedr, paczula, piżmo, aromaty tytoniowe, drzewne, mech dębowy, kadzidło, balsam Peru, wanilia, koniak, kawa, kakao, herbata, miód, migdały, marcepan. Nuty bazowe są ciężkie i głębokie, dlatego utrzymują się na skórze od kilku do nawet 24 godzin.

Składniki perfumSkładniki perfum shutterstock

KATEGORIE ZAPACHÓW

Innym rozróżnieniem, który możemy zastosować w przypadku składników perfum jest podział ze względu na kategorie zapachów.

Na początku XX wieku stosowany był podział tradycyjny :

Pojedyncze kwiaty - kwiatowa kompozycja oparta tylko na jednym gatunku.

Bukiety kwiatów - kompozycja zapachowa składająca się z kilku gatunków kwiatów.

Orientalne - bardzo szeroka kategoria, do której zaliczano zapachy egzotyczne i słodkie. Główną rolę grała wanilia połączona z zapachami zwierzęcymi, takimi jak ambra i labdanum (zapach balsamiczno-ambrowy z nutą skórzaną).

Drzewne - zapachy pochodzenia drzewnego, takie jak cydr, drzewo sandałowe, agar

Tytoniowo - skórzane - rodzina zapachów do której należały miód, tabaka i inne nawiązujące do skóry aromaty.

Szyprowe - to kategoria, która zawierała zapachy pochodzenia roślinnego takie jak bergamotka, mech dębowy czy jaśmin.

Ziołowe - kategoria zapachów zbudowana na bazie zapachów ziołowych: lawendy, kumaryny i mchu dębowego.

Obecnie stosujemy nieco inną, nowoczesną klasyfikację . Zmiany miały związek z bardzo szybkim rozwojem przemysły perfumeryjnego i zastosowania nowoczesnych technologii do ich produkcji.

Kwiatowy - powstała z połączenia dwóch tradycyjnych kategorii kwiatowych

Zielone - współczesna i delikatniejsza odmiana kategorii zapachów szyprowych. Należą do niej także zapach ściętej trawy, liści czy ogórka.

Morskie - nowa kategoria zapachów, przypominających świeży zapach oceanu. Uzyskane za pomocą syntetycznego składnika calone.

Cytrusowe - Jest to kategoria do której należą zapachy owoców cytrusowych. Istniała ona już od dawna, ale ze względu na słabą trwałość zapachów cytrusowych wcześniej były one używane tylko do tworzenia wód kolońskich.

Owocowe - Zapachy owocowe poza cytrusami. Należą do niej zapach brzoskwini, mango, papai itp.

Słodkie - kategoria, do której należą składniki używane do tworzenia deserów, takie jak wanilia, bób tonka, kumaryna, jak również składniki syntetyczne, przypominające aromaty spożywcze.

CO OZNACZAJĄ SKRÓTY EDT, EDP oraz EDC

Do opisu perfum stosuje się także specjalną terminologię. Nazewnictwo zapachów zależy od przybliżonego stężenia procentowego olejków aromatycznych w nich zawartych:

Ekstrakt perfum - 15 - 40% (przeciętnie 20%) zawartości olejków aromatycznych

Perfumy właściwe - 15 - 30% zawartości olejków aromatycznych

Woda perfumowana - 10 - 20% (przeciętnie 15%) zawartości olejków aromatycznych

Woda toaletowa - 5 -15% (przeciętnie 10%) zawartości olejków aromatycznych

Woda kolońska - 3 - 8% (przeciętnie 5%) zawartości olejków aromatycznych

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.