Od stóp do głów czekolada

Odchudza. Niestety, nie słodka, ale ta kosmetyczna. Łasuchy, które chcą dbać o linię, nie powinny jej jeść, tylko poddać się upiększającym czekoladowym zabiegom

Masa kosmetyczna nie jest rozpuszczoną tabliczką smakołyku. Taka czekolada zawiera zwykle 50% miazgi kakaowej zmieszanej z oliwą z oliwek, olejem migdałowym lub z pestek winogron. Do tego dochodzą aromatyczne przyprawy, np. goździki, chilli, pieprz, miód. Działa upiększająco, bo ziarna kakaowca zawierają flawonoidy, które neutralizują przyspieszające starzenie wolne rodniki. Obfituje w żelazo, magnez, cynk i wapń oraz kofeinę - czyli substancje pobudzające krążenie krwi w skórze, zmniejszające obrzęki i przyspieszające spalanie tłuszczu. Dlatego seria ujędrniających zabiegów czekoladowych na ciało zalecana jest odchudzającym się. Kremy i maski czekoladowe wykorzystywane są także do pielęgnacji twarzy. Zatrzymują wodę w skórze i wygładzają cerę. Istotnym elementem kosmetycznego deseru jest relaks. Kakaowiec pobudza produkcję hormonów szczęścia - endorfin. To im zawdzięczasz poprawę samopoczucia po zjedzeniu kawałka czekolady. Podczas zabiegu nastrój polepsza się już pod wpływem samego zapachu kosmetyków.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.