NESCAFÉ? Dolce Gusto?
Kawa może wyciągnąć z łóżka niejednego śpiocha już dzięki zapachowi. Ma w sobie dwa razy tyle kofeiny, co herbata i daje zastrzyk energii na jakieś 2-3 godziny - wystarczająco, by pobudzić się do działania i zyskać energię na cały poranek. Najczęściej sięgamy po kawę z mlekiem lub czarną, jednak zarówno sposobów parzenia, jak i gatunków kawy jest na tyle wiele, że może nawet codziennie moglibyśmy się raczyć inną kawą.
W okresie jesiennym i zimowym warto dodać do kawy przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, pieprz, goździki czy wanilię. Dzięki temu uzyskamy rozgrzewający napar, który doda nam energii nawet w najzimniejsze dni. Kawę możemy również połączyć z kakao, by stworzyć bardziej wyrazistą mieszankę lub z czekoladą - jeżeli lubimy słodsze napoje.
O tej porze roku warto również wykorzystać kawę do wypieków i dań wytrawnych. Możecie ją wykorzystać m.in. do klasycznego włoskiego deseru - tiramisu, jak i również zmieszać z kakao w ciastach czekoladowych. Ciekawą, słodką przekąską są także ziarna kawy w czekoladzie. W daniach wytrawnych możemy wykorzystać kawę do marynat lub jako rozgrzewającą przyprawę do dań typu curry lub gulaszy. Możesz wypróbować m.in gulasz wołowy przyprawiony świeżo mieloną kawą lub żeberka w marynacie z mielonej kawy, kolendry, wędzonej papryki, ketchupu, miodu, sosu sojowego i chilli.
Kawa ma ogromne możliwości i wiele zastosowań, dlatego niekoniecznie musimy ograniczać się jedynie do filiżanki o poranku. Jeżeli nawet jednak nie wypróbujesz przepisów z kawą, zawsze pozostają ci różne sposoby jej parzenia, dzięki czemu możesz poczuć nowe smaki i aromaty swojego ulubionego napoju.