Jesienny Przewodnik Herbaciany

Nastały zimne noce i kapryśna pogoda. Co powiesz na gorącą, aromatyczną herbatkę na poprawę nastroju?

Dawnymi czasy herbata była nieosiągalnym dla maluczkich napojem, który przygotowywano z wielką czcią. Spożywanie jej było celebrowane i poświęcano na nie dużo czasu. Pito ją w spokoju, delektując się smakiem i świadomością jej dobroczynnych właściwości.

Dzisiaj, także na polskim rynku, dostępnych jest wiele rodzajów herbat z bardzo odległych, doskonałych plantacji. Sprowadzanie liści z Chin stało się normą dla każdego producenta szanującego swoich klientów. Tak oto mamy ogromny wybór herbat, dodatków do nich i akcesoriów do jej przyrządzania i przechowywania.

GroszkiGroszki Groszki

Yerba mate cytrusowa - 13,97zł/100g ( www.krainaherbaty.pl ), Herbata biała ręcznie zwijana - 75,97zł/100g (www.krainaherbaty.pl), ceylońska herbata o nucie truskawkowo-brzoskwiniowej z serduszkami - 13,97zł/100g (www.krainaherbaty.pl), Herbata Czerwona Oolong Żeńszeniowa - 16,97zł/100g (www.krainaherbaty.pl), Syrop Klonowy - 27,97zł ( www.swiatherbaty.info ), Imbir Kandyzowany - 12,97zł/100g ( www.swiatherbaty.info)

Najpopularniejszym gatunkiem jest herbata czarna . Jedna z najbardziej aromatycznych to Darjeeling z północy Indii. Innymi, równie lubianymi, są Assam oraz Cejlon pochodząca ze Sri Lanki. Jeśli ma ona nas pobudzić, powinniśmy parzyć ją do 3 minut, jeśli zaś jej działanie ma być relaksujące, róbmy to dłużej. Jeśli przygotowujemy herbatę w czajniku, dobrze jest go wcześniej ogrzać, np. wrzątkiem. Wbrew pozorom sposób parzenia ma ogromny wpływ na smak herbaty - dlatego warto pokusić się o dłuższą chwilę na jej przygotowanie.

Coraz popularniejszą ostatnio odmianą herbaty jest herbata zielona . Dzieje się tak dlatego, że panuje moda na zdrowy tryb życia, a ten napój jest bardzo bogaty we właściwości lecznicze: pomaga przy nadciśnieniu tętniczym, zapobiega próchnicy zębów, przeciwdziała nowotworom, chroni przed zawałem serca, oczyszcza organizm z toksyn, przeciwdziała stresom, reguluje nadkwasotę żołądka i kto wie, czy nie więcej... Tę herbatę powinno się zalewać wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza. Im bardziej jest ona rozdrobniona, tym parzymy krócej. Im twardsza woda, tym dłużej.

Groszki/fot.EastNewsGroszki/fot.EastNews Groszki/fot.EastNews

Zielona herbata na lato i zimę

W czasach panującej mody na szczupłe i wysportowane sylwetki, także herbata czerwona znalazła rzesze zwolenników. Produkuje się ją w Chinach i Tajwanie. Francuscy naukowcy uważają, że w badaniu naukowym, które przeprowadzili, aż 90% pacjentów pijących regularnie tę herbatę przez miesiąc straciło od 3 do 10 kg przy niezmienionym znacznie odżywianiu. Nie bez powodu więc nazywana jest więc "pogromcą tłuszczu", choć mogą ją pić i osoby szczupłe. Poza zwalczaniem nadwagi ma również inne właściwości lecznicze: obniża ciśnienie krwi, ma właściwości moczopędne, obniża poziom cholesterolu, wspomaga wątrobę, poprawia pamięć i koncentrację, przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia. Zawarty w niej fluor zapobiega próchnicy. Powinno się ją parzyć od 3 do 7 minut.

Herbata biała jest uznawana za najlepszy gatunek herbaty na świecie. Jest produkowana w Chinach na niewielką skalę. Najważniejszą właściwością jest przeciwdziałanie rozwojowi komórek rakowych. Dodatkowo zawiera polifenole - chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się. Biała herbata zawiera też dużą ilość witaminy C, orzeźwia i pobudza (dlatego poleca się ją zamiast kawy), redukuje napięcie i stres oraz wspomaga koncentrację. Czas jej parzenia wynosi od 3 do 10 minut zależnie od gatunku, rozmiaru liścia i osobistych upodobań. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.

Pisząc o herbatach, nie sposób nie wspomnieć o yerba mate . To zmielone liście ostrokrzewu, z których napar pijemy w charakterystycznym naczyniu - Calebasse, ze "słomką" - Bombillą. Mate jest tradycyjnym napojem wielu narodów Ameryki Łacińskiej. Nic dziwnego! Obniża ona poziom cholesterolu, działa moczopędnie, więc detosykująco, dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, stosuje się ją także w leczeniu otyłości. Należałoby też wspomnieć, że yerba mate pitej w bardzo dużych ilościach (od litra dziennie, jak to bywa w biedniejszych rejonach Ameryki Południowej) gromadzi się dawka silnie rakotwórczych węglowodorów porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie (!). Zalecamy ostrożność!

Herbata, która smakuje jak woda

A co do herbaty?

Choć herbaty obfitują w smaki i aromaty, dzięki czemu wręcz nie mogą się znudzić, Groszki polecają samemu "doprawić" napar. W sklepach oferujących herbaciane akcesoria znajdą się także dodatki smakowe - może to być syrop klonowy, który jest naturalnym słodzikiem bogatym w minerały i witaminy, trawa cytrynowa, kandyzowany imbir, który ma właściwości odkażające i odświeżające, cukier trzcinowy, wanilia, cynamon, czy suszone owoce.

GroszkiGroszki Groszki

Zestaw ceramiczny czarny - 199zł ( www.eherbata.pl ), Calebasse do mate - 57,47zł (www.swiatherbaty.info), Bombilla do mate - 30,97zł (www.swiatherbaty.info), Serwis ceramiczny ręcznie zdobiony - 189zł (www.eherbata.pl), Zestaw ceramiczny ręcznie zdobiony - 224zł (www.eherbata.pl), Kubek z japońskiej porcelany - 40zł (www.eherbata.pl)

Herbatę można pić na wiele sposobów. Jeśli podajemy ją elegancko - wybierzmy piękny porcelanowy zestaw z ręcznie malowanymi kwiatami i złotą obwódką lub metalowy czajniczek rodem z Anglii, który bardzo dobrze trzyma ciepło. Takim podaniem na pewno nie zawiedziemy towarzyszek lubujących się w brytyjskich zwyczajach. Jeśli chcemy ściśle trzymać się zasad five o'clock, podajmy dodatkowo ciasteczka lub kolorowe, estetyczne kanapki. Nie zapomnijmy o mleku!

Jeśli herbata pasjonuje Ciebie bardziej niż innych, wybierz zestaw idealnie nadający się do pitego napoju . Do chińskich herbat wybierz czajniczek z porcelany, do mocniejszych cejlońskich czy indyjskich najlepszy będzie gliniany, cynowy lub srebrny, który dzięki temu, że ciemnieje wewnątrz, jeszcze lepiej spełnia swoje zadanie. Najlepiej używać jednego czajniczka do jednego gatunku herbaty. Pamiętaj! Najlepsze czajniczki to takie, które najdłużej trzymają ciepło.

Jeśli należysz do ludzi nie lubiących zobowiązań ani przesadnego przygotowywania się do posiłków, wybierz kubki - najlepiej będzie się piło ulubioną herbatę w chińskiej porcelanie z motywami z tamtych stron...

GroszkiGroszki Groszki

Brizton Collection Mix - 67,77zł (www.krainaherbaty.pl), Zaparzaczka Domek - 15,97zł (www.swiatherbaty.info), Puszka Sencha 100g - 14zł (www.eherbata.pl), Puszka English Tea - 13zł (www.eherbata.pl)

Przechowywanie herbaty jest bardzo istotne - bez odpowiedniego zabezpieczenia nasza herbata straci swój niepowtarzalny aromat i świeżość. Najbardziej nadają się do tego puszki - wybór jest ogromny. Można zaopatrzyć się w motywy chińskie, angielskie, czy też zakupić eleganckie, drewniane pudełko z podziałem na gatunki. Pojemnik na susz nie musi być ukryty w szafce - może zająć honorowe miejsce w kuchni.

Smaczna i zdrowa herbata zielona

Buty Lacoste - projektują najwięksi architekci

Anna Szulc

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.