Zboże pełne smaku

Kampania "Zboże na Talerzu Zdrowia" to akcja społeczno-promocyjna zainicjowana troską o prawidłowe odżywianie się Polaków, ze szczególnym uwzględnieniem produktów zbożowych, które zgodnie z zasadami zbilansowanej diety powinny stanowić podstawę naszego odżywiania.

Wiodący polscy eksperci z dziedziny żywności i żywienia opracowali Talerz Zdrowia, który przedstawia właściwe proporcje różnych produktów odżywczych, jakie powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie. Okazuje się, że podstawą prawidłowo skomponowanej diety, zwanej właśnie dietą zbilansowaną, jest różnorodność, bo każda z grup produktów - produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i przetwory mleczne, białko i tłuszcze - pełni inną funkcję i wszystkie grupy wzajemnie się uzupełniają.  Jedną z ważniejszych grup produktów wymienioną w Talerzu Zdrowia są przetwory zbożowe: makarony, mąki, kasze oraz płatki zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia powinny one stanowić dla człowieka główne źródło energii i znaleźć się w każdym posiłku w ciągu dnia.

Dlaczego zboże jest takie ważne?

Produkty zbożowe zawierają cenne węglowodany złożone, które dzięki stopniowemu przetwarzaniu przez organizm ułatwiają utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi. To właśnie glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla układu nerwowego. Można powiedzieć, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wskazane jest, aby produkty zbożowe znalazły się w każdym posiłku w ciągu dnia. Jest to ważne, ponieważ węglowodany złożone powinny stanowić do 75 % ogółu dostarczanej dziennie energii.

Aby zachęcić Państwa do wprowadzania do jadłospisu przetworów zbożowych, przedstawiamy szybki i prosty przepis na makaronowe danie, które można zjeść zarówno na lunch, jak i na obiad czy wczesną kolację. Makarony doskonale nadają się do szybkiego przyrządzania pysznych dań, na gorąco i na zimno, na ostro i na słodko - wystarczy nasza wyobraźnia, by wyczarować smaczny posiłek na każdą porę.

Pyszne rurki

Czas przyrządzania: ok. 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

250 g makaronu rurki

2 łyżeczki przyprawy kurkumy

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka soli ziołowej

2 ząbki zmiażdżonego czosnku

puszka pomidorów bez skóry

3 łyżki oliwy lub oleju do smażeniu

listki świeżej bazylii

2 łyżki startego żółtego sera

Makaron gotujemy ściśle wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę z połową porcji soli, czosnkiem i kurkumą podsmażamy na patelni. W tym samym czasie podgrzewamy w rondlu pomidory, pokrojone w kostkę i zmieszane z pozostałą solą. Gotujemy bez przykrycia 5 minut. Odcedzony, parujący makaron łączymy delikatnie z cebulowym sosem tak, by każda rurka uzyskała złocisty kolor. Potem nakładamy gorące pomidory i całość mieszamy, ale tylko raz, z dołu do góry. Posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii. To danie jest piękne i pyszne!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.