Dlaczego zboże jest takie ważne?
Produkty zbożowe zawierają cenne węglowodany złożone, które dzięki stopniowemu przetwarzaniu przez organizm ułatwiają utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi. To właśnie glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla układu nerwowego. Można powiedzieć, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wskazane jest, aby produkty zbożowe znalazły się w każdym posiłku w ciągu dnia. Jest to ważne, ponieważ węglowodany złożone powinny stanowić do 75 % ogółu dostarczanej dziennie energii.
Aby zachęcić Państwa do wprowadzania do jadłospisu przetworów zbożowych, przedstawiamy szybki i prosty przepis na makaronowe danie, które można zjeść zarówno na lunch, jak i na obiad czy wczesną kolację. Makarony doskonale nadają się do szybkiego przyrządzania pysznych dań, na gorąco i na zimno, na ostro i na słodko - wystarczy nasza wyobraźnia, by wyczarować smaczny posiłek na każdą porę.
Pyszne rurki
Czas przyrządzania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
250 g makaronu rurki
2 łyżeczki przyprawy kurkumy
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka soli ziołowej
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
puszka pomidorów bez skóry
3 łyżki oliwy lub oleju do smażeniu
listki świeżej bazylii
2 łyżki startego żółtego sera
Makaron gotujemy ściśle wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę z połową porcji soli, czosnkiem i kurkumą podsmażamy na patelni. W tym samym czasie podgrzewamy w rondlu pomidory, pokrojone w kostkę i zmieszane z pozostałą solą. Gotujemy bez przykrycia 5 minut. Odcedzony, parujący makaron łączymy delikatnie z cebulowym sosem tak, by każda rurka uzyskała złocisty kolor. Potem nakładamy gorące pomidory i całość mieszamy, ale tylko raz, z dołu do góry. Posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii. To danie jest piękne i pyszne!